43-378 Rybarzowice

ul. Przedszkolna 4

Tel: (33) 817-72-27

pprybarzowice@outlook.com

Publiczne Przedszkole w Rybarzowicach

KSZTAŁUJEMY ZDROWE NAWYKI:)

winogrono-ruchomy-obrazek-0023KSZTAŁUJEMY .....

 Żywienie w naszym przedszkolu

 Posiłki przygotowywane są w naszej kuchni przedszkolnej, spełniają wszystkie wymagania sanitarno-epidemiologiczne oraz bhp. Panie kucharki przygotowują smaczne i zdrowe dania dla dzieci wieku przedszkolnym.

Kuchnia wyposażona jest w sprzęt gastronomiczny, umożliwiający bezpieczne przygotowywanie pełnowartościowych i smacznych posiłków.

Potrawy są przyrządzane codziennie ze świeżych produktów dostarczanych na bieżąco. Przy układaniu jadłospisów stosuje się tzw. system dekadowy, to znaczy, że przez 10 kolejnych dni nie powtarza się żaden posiłek.
Personel kuchenny przygotowuje posiłki według zasad racjonalnego żywienia, aby dostarczały dzieciom w codziennej diecie odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Posiłki zawierają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych, zgodnie z normami kalorycznymi i energetycznymi.
W przedszkolu posiłki nie są limitowane. Dzieci zawsze mogą prosić o dokładkę.

Dzieci są zachęcane do kosztowania potraw, ale wychowawca nie zmusza ich do jedzenia. Wspólne spożywanie posiłków jest okazją do spróbowania różnorodnych dań, jak również ćwiczenia zachowania się przy stole: używanie serwetek, posługiwanie się łyżką, widelcem, itp.
Panie kucharki dokładają wszelkich starań, aby potrawy były kolorowe, zachęcające do spożycia.

 Zapewniamy stały dostęp do butli z wodą  „Ustronianka”. Wodę dzieci piją, kiedy mają na to ochotę /bezpłatnie/.

 pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0088   pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0088 pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0088  pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0088 pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0088  pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0088 

Nawyki żywieniowe najmłodszych ...... Z przykrością stwierdzamy, że są one niekorzystne. Rodzice coraz częściej korzystają z gotowych półproduktów, gdyż tak jest po prostu szybciej. Slepowe półki uginają się pod ciężarem kolorowych batoników,  napojów i innych przysmaków, nafaszerowanych  konserwantami. Na codzień poddajemy się kaprysom dzieci oraz reklamom "zdrowych" przekąsek. Krótko mówiąc jemy niezdrowo. W naszej diecie brakuje warzyw, owoców, witamin oraz minerałów niezwykle potrzebnych dla prawidłowego rozwoju, zwłaszcza młodego organizmu.

         W przedszkolu  obserwujemy niechęć dzieci do zjadania surówek, picia soków ze świeżych owoców i warzyw.  Aby to zmienić, należy podejmować działania  na rzecz zmiany nawyków żywieniowych dzieci.  Mając na uwadze, że przede wszystkim w rodzinie powstają nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia dziecka, niezbędna jest tutaj ścisła współpraca placówki z rodziną.

Dieta dziecka w wieku przedszkolnym  powinna zawierać produkty niezbędne do rozwoju, dostarczające młodemu organizmowi odpowiednie składniki odżywcze. Warto uświadomić sobie fakt, że odpowiednie odżywianie z uwzględnieniem wszystkich składników odżywczych zapewnia naszemu dziecku zdrowie, prawidłowy rozwój fizyczny, psychiczny i emocjonalny.

Dziecko dobrze odżywiane  jest uśmiechnięte, zadowolone i ciekawe świata.      

          W diecie dziecka powinny znaleźć się, więc po pierwsze mleko i produkty mleczne, do tego produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasze, makarony, chude mięso i rośliny strączkowe. Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinno spożywać ryby. W diecie winno znaleźć się również jajo kurze (maksymalnie 3 razy w tygodniu) oraz masło. Zdecydowanie należy unikać nadmiaru słodyczy, dosładzanych soków czy słodkich sosów.

        Rodzice, którzy  prowadzą zdrowy styl życia są  najlepszym wzorcem do naśladowania dla swoich rosnących dzieci. Powinniśmy więc zadbać o nasze odżywianie, choćby dlatego aby pokazywać dziecku dobre nawyki żywieniowe. 

warzywo-ruchomy-obrazek-0032Jak uczyć dziecko zdrowych nawyków żywieniowych?

          Należy doskonalić dobre przyswyczajenia i nawyki żywieniowe oraz korygować te, które nie sprzyjają zdrowiu (np. mrożona pizza z mikrofalówki). Warto angażować  starsze dzieci w zakupy zdrowych produktów spożywczych,  "zapraszać" dziecko do przygotowywania posiłków: dziecko w tym wieku wykazuje inicjatywę i chęć kształtowania nawyków żywieniowych. Pamiętamy, że jemy również "oczami". Kolorowe kanapki z jarzynkami to wspaniała zabawa i  zapewnienie zdrowego posiłku. W ten sposób dziecko nauczy się odróżniać potrawy zdrowe i potrzebne do prawidłowego odżywiania.

            Warto  zachęcać dzieci do pomocy w nakrywaniu do stołu i uczyć je dobrych manier. Ważne jest, aby  dzieci znały i stosowały zasady właściwego spożywania posiłków, wspólnie z rodziną (i nie przed telewizorem!). Posiłek powinien być spożywany wspólnie, gdyż to okazja nie tylko do wpojenia dziecku zasad prawidłowego spożywania posiłków, ale również jedzenia  w rodzinnej atmosferze, co wpływa atmosferę  rodziny.

          W przedszkolu dzieci poznają różne smaczne i zdrowe potrawy, chociaż niektóre z przedszkolaków ciężko namówić do spróbowania surówki z kapusty. Zarówno w gazetce dla rodziców, jak i na stronie internetowej staramy się zamieszczać nowe, zdrowe przepisy kulinarne. Moim zdaniem wystarczy tylko trochę chęci, zwykła marchewka i jabłki i już ... gotowe!

Częst na zajęciach organizowanych w przedszkolu, nauczycielki zapoznają dzieci z nowymi smakami  warzyw i owoców. Staramy się kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe podopiecznych. Zajęcia edukacji zdrowotnej prowadzone są w celu zwiększenia udziału owoców i warzyw w codziennej diecie dziecka oraz propagowanie zdrowego odżywiania.

Staramy się często udostępniać dzieciom: świeże owoce (jabłka, truskawki), świeże warzywa (marchew, ogórki, rzodkiewki) oraz soki owocowe i owocowo – warzywne. Owoce, warzywa oraz soki nie zawierają tłuszczu, soli czy cukru, dlatego też są źródłem odżywczych, wartościowych składników.

         Warto podjąć wysiłek związany z przygotowaniem zdrowych posiłków, po to, aby w przyszłości wykluczyć rozwój choroby cywilizacyjnej u dzieci (i siebie), tj. nadwaga.Podejmowane działania zaprocentują już w niedalekiej przyszłości.

Poniżej zadania realizowane w przedszkolu w obrębie omawianego tematu:

1. Kształtowanie nawyków

i przyzwyczajeń higieniczno-

zdrowotnych.

- codzienne zabiegi higieniczne

(mycie rąk, buzi, mycie

zębów)

- opanowanie umiejętności

kulturalnego jedzenia

- opanowanie umiejętności

samodzielnego ubierania się

- dostosowanie ubioru do

okoliczności, wykonywanych

czynności i temperatury

otoczenia

- samodzielne i umiejętne

wykonywanie czynności

higienicznych (wycieranie

nosa, korzystanie z toalety)

- kontrolowanie swojego

wyglądu (fryzura, czystość

ubrania)

- dbałość o czystość zabawek i

miejsc do zabawy oraz półki indywidualne)

- zabawy na świeżym

powietrzu niezależnie od

pogody – hartowanie

organizmu

- dziecko rozumie i przestrzega

konieczności codziennych

zabiegów higienicznych

- dziecko potrafi kulturalnie

zjeść posiłek

- dziecko potrafi samodzielnie

ubrać się

- dziecko potrafi dostosować ubiór do temperatury otoczenia

- dziecko potrafi prawidłowo

wytrzeć nos i korzystać z toalety

- dziecko kontroluje swój wygląd

- dziecko przestrzega porządku i ładu wokół siebie

- dziecko potrafi umiejętnie i świadomie przeciwdziałać

zmarznięciu i przegrzaniu oraz

chronić skórę przed

promieniami słonecznymi

2. Propagowanie zdrowego

stylu życia (fizycznego oraz psychicznego)

- prowadzenie ćwiczeń gimnastycznych

różnymi metodami(Labana, Orffa,Kniessów,Sherborne, Dalcrozea)

- organizowanie zabaw na

świeżym powietrzu (plac

przedszkolny, park, łąka, las)

- organizowanie zabaw na

śniegu jako formy aktywnego

wypoczynku (jazda na

sankach, lepienie bałwana,

zorganizowanie kuligu)

- przestrzeganie zasady

„mówimy umiarkowanym

głosem” w trakcie zabaw

dowolnych i organizowanych

przez nauczycielkę

- zabawy z komputerem

dostosowane do możliwości

dziecka

- oglądanie bajek na kasetach

VHS (nie częściej niż 1 raz w

tygodniu)

- słuchanie utworów literackich o wymowie moralnej

– nazywanie stanów

emocjonalnych, próby

uzasadnienia swoich sądów

moralnych

- współpraca z Poradnią

Psychologiczno-Pedagogiczną

w Bielsku-Białej w celu objęcia opieką dzieci wymagających

opieki psychologa

- dziecko chętnie uczestniczy

w ćwiczeniach

gimnastycznych

- dziecko wie, że musi dbać o prawidłową postawę ciała

- dziecko wie, że ruch na świeżym powietrzu to zdrowie

- dziecko zna różne formy

aktywnego wypoczynku

- dziecko potrafi unikać

nadmiernego hałasu

- dziecko rozumie szkodliwość

wielogodzinnego korzystania z

komputera oraz oglądania

telewizji

- dziecko wie jak wyrażać swoje stany emocjonalne

w sposób społecznie

akceptowany

            

W związku z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r./ Dz. U.2015 poz. 1256/ w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze  stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach uprzejmie
prosimy o:

1. Przygotowywanie słabo doprawianych posiłków /ostatecznie eliminowanie soli i cukru,  zastępowanie zdrowymi przyprawami/.

2. Zachęcanie dzieci do spożywania owoców i warzyw.

3. Eliminowanie z żywienia ciastek, batoników i cukierków.

4. Zachęcanie do picia wody /ewentualnie z dodatkiem miodu i cytryny/
oraz picia soków naturalnie wyciskanych i jogurtów naturalnych.

ZAPRASZAMY RODZICÓW do wchodzenia na stronę internetową :

 www.stowarzyszenietwojezdrowie.pl

  na której znajdziecie Państwo ciekawe propozycje związane z właściwym odżywianiem i zdrowiem dzieci i dorosłych.

 Stronę prowadzi Pani Monika Kamińska,dietetyk, psycholog żywienia
oraz Pani Dominika Stasica- psycholog.

Obie Panie prowadziły w przedszkolu prelekcje na temat "10 zasad zdrowego żywienia"

          ************************************

warzywo-ruchomy-obrazek-0005Edukacja żywieniowa to jeen z głównych elementów edukacji zdrowotnej kierowanej do różnych grup odbiorców. Wiele schorzeń cywilizacyjnych ma swoje uwarunkowania w utrwalonych z dzieciństwa  błędnych nawykach żywieniowych.

 

Dobrze byłoby gdybyśmy o niego dbali! Już poeci pisali: "Szlachetne zdrowie nikt się nie dowie jako smakujesz, aż się zepsujesz". Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych należy do nas- dorosłych: rodziców i wychowawców. Zapraszam do zapoznania się z krótkim artykułem autorstwa pani Justyny Jessa, dietetyka żywienia.          

"Zdrowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących zdrowie człowieka. Jest niezbędne do zapewnienia prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, a także zmniejszenia ryzyka wystąpienia licznych chorób. Odpowiednie nawyki żywieniowe powinny być kształtowane już od początków życia człowieka, gdyż młody organizm jest bardzo wrażliwy na błędy żywieniowe i wadliwe żywienie w tym okresie może być przyczyną poważnych zaburzeń rozwojowych i chorób takich jak niedokrwistość, krzywica, nieprawidłowy przyrost masy ciała, problemy z nauką i koncentracją, rozdrażnienie, otyłość, cukrzyca itp.

owoc-ruchomy-obrazek-0016Dzieci są bardzo podatne na naukę, łatwo wyrabiają w sobie pewne zachowania, nie mają już ukształtowanych „starych” przyzwyczajeń, więc w prosty sposób można wykształcić w nich nawyki racjonalnego odżywiania i wpoić, które produkty są korzystne dla jego zdrowia, a których powinni unikać. W okresie dzieciństwa zdrowa dieta jest ważna, aby dziecko mogło rozwijać się prawidłowo. Jeżeli od początku wyrobimy w dziecku korzystne przyzwyczajenia, to w późniejszych okresach życia będzie naturalnym dla dziecka, że je zdrowo.
Oto kilka zasad, jakie powinniśmy wdrożyć, aby nauczyć dziecko, jak zdrowo jeść:

1. Dawaj dziecku posiłki o regularnych porach, 5 razy dziennie. Wyrobisz w nim w ten sposób nawyk spożywania mniejszych posiłków, które organizm łatwo strawi oraz unikniesz epizodów głodu, które dziecko będzie chciało rekompensować sobie niezdrowymi przekąskami typu słodycze, czy chipsy. Zabezpieczysz go przed otyłością i chorobami z nią związanymi.

graphics-vegetables-7886682. Postaraj się, aby posiłki wyglądały apetycznie. Dzieci uwielbiają wszystko, co kolorowe, więc przyciągnie je estetycznie wyglądający, kolorowy posiłek. Najlepszym sposobem na osiągnięcie takiego efektu jest serwowanie kolorowych warzyw do każdego posiłku. Możesz zachęcić je do ich spożywania, przygotowując ciekawe wzory z warzyw, np. uśmiechnięte buzie bądź namówić dziecko na takie zabawy; jeśli je pochwalisz, na pewno później chętnie zje to, co samo stworzyło.

3. Warzywa powinny być serwowane do każdego posiłku. Zapewnisz w ten sposób podaż odpowiedniej ilości witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego – składników, bez których prawidłowy rozwój dziecka jest niemożliwy.

graphics-fruit-9983894. Zatroszcz się o odpowiedni dobór produktów, np. zamiast jasnego pieczywa wybieraj lekkostrawne pieczywo typu graham. Ma ono więcej składników mineralnych i witamin niż pieczywo oczyszczone. Zamiast wieprzowiny wybieraj chude mięso jak drób oraz ryby. Unikniesz podaży zbyt wysokiej ilości tłuszczów.

5. Gdy dziecko ma ochotę na coś słodkiego, dawaj mu owoc lub bakalie zamiast czekolady. Na słodycze zgadzaj się sporadycznie, np. tylko w weekend. Dziecko nie będzie miało nawyku ciągłego szukania batona, gdyż będzie przyzwyczajone do zaspokajania ochoty na słodkość za pomocą zdrowej przekąski.

6. Od najmłodszych lat wyrób w dziecku nawyk picia wody mineralnej zamiast słodzonych soków czy słodkich napojów gazowanych. Zadbaj, aby codziennie wypijało 1,5 l wody, podając mu ja w czasie zabawy, pakując butelkę do szkoły itp.

graphics-fruit-8777967. Nie dawaj dziecku jedzenia jako elementu nagrody za coś bądź sposobu pocieszenia, gdy coś mu się nie uda, gdy jest smutne itp. Nie dopuścisz w ten sposób do rekompensowania sobie w przyszłości niepowodzeń za pomocą jedzenia, a tym samym - do spożywania przez nie wysokokalorycznych przekąsek, które przyczyniają się do otyłości.

8. Nie używaj zbyt dużych ilości soli. Jeśli nie będziesz solić ziemniaków, dziecko nauczy się, że tak właśnie one smakują i nie będzie w przyszłości potrzebowało dosalania potraw, a ich smak będzie dla niego zadowalający.

graphics-fruit-7886689. Nie dopuszczaj, aby dziecko jadło podczas oglądania telewizji czy gry na komputerze. Dziecko wówczas nie kontroluje ilości spożytych posiłków, gdyż jest zajęte czymś innym i łatwo w ten sposób doprowadzić do podania mu zbyt dużej ilości energii i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli.

10. Nie pozwól, aby dziecko kiedykolwiek wychodziło z domu bez śniadania, poza nielicznymi wyjątkami jak badanie krwi.

11. Zawsze pakuj dziecku do szkoły drugie śniadanie. Może to być kanapka i owoc bądź sałatka. Dziecko wówczas nie będzie miało ochoty na fast foody czy słodycze sprzedawane w sklepikach szkolnych. Będziesz mieć pewność, że spożywa tylko wartościowe produkty spożywcze, bogate w witaminy i składniki mineralne.

12. Zadbaj, aby posiłki były spożywane w spokojnej, rodzinnej atmosferze, bez pośpiechu i oglądania jednocześnie telewizji.

warzywo-ruchomy-obrazek-0003Warto wypełnić ankietę!

 Ankieta dla rodziców dotycząca sposobu odżywiania dzieci i zwyczajów żywieniowych stosowanych w domu.               

  1. Jak często dziecko je surowe warzywa i owoce?
    1. 1 raz dziennie lub rzadziej
    2. 2 lub 3 razy dziennie
    3. 4 - 5 razy dziennie
    4. nie
    5. nie zawsze
    6. zawsze
  2. Czy dziecko jada pełnoziarniste pieczywo, wyroby z mąki pełnoziarnistej, kasze?
    1. raczej nie
    2. czasami
    3. tak
  3. Ile razy w ciągu tygodnia jadacie Państwo ryby (w domu)?
    1. rzadko
    2. 1 raz w tygodniu
    3.  2 lub częściej
    4. nie
    5. pijemy czasami
    6. tak, pijemy codziennie
    7. często: 2-3 razy w tygodniu i częściej
    8. czasami: około 1 raz w tygodniu
    9. nie: rzadziej lub w ogóle
  4. Jak często dziecko je słodycze, chipsy?
    1. codziennie
    2. kilka razy w tygodniu
    3. raz w tygodniu lub rzadziej
    4. codziennie
    5. kilka razy w tygodniu
    6. rzadko
    7. tak
    8. czasami
    9. nie                                                                                                                                                                                     
  1. Czy dziecko je codziennie pełnowartościowe śniadanie?
  1. Czy w domu jest zwyczaj picia wody mineralnej (dotyczy to również dzieci)?
  1. Czy dziecko jada frytki, hamburgery, hot-dogi?
  1. Jak często dziecko pije słodzone napoje, soki z kartonów?
  1. Czy  kupujecie Państwo dziecku produkty spożywcze reklamowane w TV?

 

Proszę zliczyć odpowiedzi a, b oraz c. Jeśli większość odpowiedzi to a i b, to warto wprowadzić zmiany dotyczące zwyczajów żywieniowych (można skorzystać z porady dietetyka).

                                                         

pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0097CZYM SKORUPKA ZA MŁODU NASIĄKNIE...

Stowarzyszenie „Twoje Zdrowie” otrzymało możliwość przeprowadzenia w szkołach prelekcji dla uczniów nt. 10 zasad zdrowego odżywiania. Prelekcje te są elementem projektu: "Czym skorupka za młodu nasiąknie..." ukierunkowanego na profilaktykę otyłości u dzieci i promocję zdrowych nawyków żywieniowych. Na potrzeby przeprowadzenia proponowanego przez Stowarzyszenie "Twoje Zdrowie" zadania wskazuje zły oraz pogarszający się wraz z upływem czasu stan zdrowia mieszkańców naszego regionu. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy są min. złe, nieprawidłowe, w licznych przypadkach naganne wręcz nawyki żywieniowe, które z kolei przekładają się na zły stan fizyczny i psychiczny. Z najnowszego raportu organizacji UNICEF wynika, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. W ciągu dekady liczba polskich dzieci z nadwagą podwoiła się.

Stowarzyszenie "Twoje Zdrowie" postawiło sobie za cel przeciwdziałanie tej tendencji min. poprzez krzewienie wśród uczniów praktycznej wiedzy dotyczącej zasad zdrowego odżywiania. Zajęcia dla uczniów są bezpłatne, projekt finansowany jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego i Stowarzyszenie "Twoje Zdrowie". Prelekcje będą prowadzone przez wykwalifikowanych specjalistów z dziadziny dietetyki i psychologii.

Zdrowe odżywianie to według wielu osób, sekret długiego życia i względnego zdrowia całego ciała. Istnieje bardzo wiele zasad, których przestrzeganie jest z całą pewnością trudne, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, w których jakość żywności nie stoi na najwyższym poziomie. Jedną z metod na zdrowe odżywianie jest jedzenie co najmniej pięciu, dobrze zbilansowanych posiłków w ciągu dnia.

Rezultaty regularnego odżywiania
Spożywanie pięciu posiłków dziennie w regularnych odstępach, powoduje, że dostarczamy organizmowi łatwo przyswajalną porcję energii, którą można wykorzystać w bardzo krótkim czasie. Wpływa to rzecz jasna na nasze samopoczucie oraz fakt, że spożywając kilka posiłków dziennie znacznie wolniej się męczymy.

Kolejną zaletą tego sposobu żywienia jest równomierne wydzielanie insuliny, czego skutkiem jest jej w miarę zrównoważony poziom – gwałtowne skoki poziomu insuliny we krwi wzmagają chęć podjadania, prowadzi to także w dłuższej perspektywie do uszkodzeń trzustki. Poziom tego hormonu wpływa także na przyrost tkanki tłuszczowej, dlatego niskokaloryczna dieta, opierająca się na przyjmowaniu kilku posiłków dziennie, zalecana jest przede wszystkim osobom odchudzającym się. Niewielkie objętościowo, ale częściej spożywane posiłki zapobiegają odkładaniu się wyżej wymienionego tłuszczu, co zapobiega otyłości i chorobom z nią związanym.

Istotną kwestią zdrowego odżywiania jest również jedzenie między posiłkami. Jedzenie pięciu posiłków dziennie może być rzecz jasna „zakłócone” podjadaniem, jednak chipsy i inne niezdrowe przekąski i napoje, powinny być zastąpione niskokalorycznymi warzywami i wodą mineralną. Kluczową rolę w takim sposobie odżywania odgrywa śniadanie, które jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia – powinno być ono dobrze zbilansowane oraz stosunkowo wysokoenergetyczne (około 30 procent dziennego zapotrzebowania na energię).

Jaki obiad?
Obiad, w świetle jedzenia pięciu posiłków w ciągu dnia, trochę kłóci się z rodzimym postrzeganiem tego posiłku. Polacy bowiem od zawsze jadali bardzo obfite obiady, nierzadko przekraczające swoją kalorycznością nawet 1000 kcal! To zdecydowanie za dużo – obiad powinien stanowić około 35 procent dziennego zapotrzebowania na energię, czyli jakieś 600 – 700 kcal. Wyklucza to spożywanie kalorycznych sosów z dużą ilością ziemniaków, a także tłustego mięsa wieprzowego.

 

pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0491Amerykański naukowiec, Peter D’Adamo, odkrył, że na nasze procesy metaboliczne uwarunkowane są genetycznie i zależą w dużej mierze od grupy krwi.

W zależności od naszego codziennego menu możemy wspomagać lub osłabiać nasz metabolizm. Do każdej z czterech grup krwi – A, B, AB i 0 przypisane są produkty oddziałujące korzystnie oraz takie, które nie są wskazane. Odpowiedni dobór diety i aktywności fizycznej do właściwości danej grupy wspomaga działanie całego organizmu – od procesów trawiennych po układ odpornościowy.

Czynnikiem determinującym grupę krwi jest właściwy dla niej antygen, mający określoną strukturę chemiczną. Organizm przeprowadza proces identyfikacji każdej substancji, która do niego trafia. Jeśli okazuje się ona „obcą”, uruchamia procesy immunologiczne i wytwarza przeciwciała. Dlatego tak ważny jest dobór pokarmów o właściwościach zbliżonych do konkretnych grup krwi.

Grupa „0”
Nazywana jest także grupą myśliwych, uważana za najstarszą i najbardziej pierwotną grupę krwi. Cechuje się silnym układem odpornościowym i zdrowym systemem trawiennym. Najlepiej przyswajalnymi pokarmami są produkty wysokobiałkowe i nieprzetworzone. Bardzo szkodliwy może okazać się nabiał oraz gluten zawarty w zbożach.
Osoby posiadające tę grupę krwi powinny zadbać o dostarczenie produktów bogatych w jod, gdyż często cierpią na zaburzenia związane z niedoczynnością tarczycy. Wskazany jest także dla nich intensywny wysiłek fizyczny.

Grupa „A”

pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0459Zwana również grupą rolników, wykształciła się u naszych przodków prowadzących osiadły, spokojny tryb życia i żywiących się głównie warzywami. Jest najbardziej narażoną na schorzenia grupą, ponieważ cechuje ją słaby układ odpornościowy. Ze względu na niski poziom kwasu żołądkowego, osoby z grupą krwi A powinny wystrzegać się nabiału, warto również stopniowo wyeliminować mięso. Najkorzystniejsza jest dla nich dieta oparta na warzywach oraz mało intensywna aktywność fizyczna.

Grypa „B”
Wykształciła się wśród ludów zamieszkujących Himalaje, cechuje ją wysoka odporność, która była niezbędna do przystosowania się do trudnych warunków klimatycznych. Osoby mające tę grupę krwi to prawdziwi szczęściarze – ich dieta nie wymaga restrykcyjnych ograniczeń i jako jedyna w pełni toleruje mleko i jego przetwory. „Koczownicy” powinni jednak bezwzględnie wyeliminować z jadłospisu mięso kurczaka. Zaleca się także umiarkowaną aktywność fizyczną.

Grupa „AB”
To najpóźniej wykształcona grupa, łączy w sobie zarówno najlepsze jak i najgorsze cechy właściwe osobno grupie A i grupie B. Trudno jednak ocenić, które z nich będą przeważały u konkretnej osoby, dlatego menu należy dobierać bardzo ostrożnie i indywidualnie. Na pewno warto wyeliminować mięso ze względu na odziedziczony po grupie A niski poziom kwasu żołądkowego. Można natomiast śmiało sięgać po nabiał.. Warto również zadbać o regularną, ale niezbyt intensywny wysiłek fizyczny.

 

pokarm-i-napoj-ruchomy-obrazek-0422Owoc pomocny w odchudzaniu

 Nic dziwnego nie ma w tym, że Adam nie mógł oprzeć się podanemu przez Ewę jabłku. Owoc ten ma bowiem nie tylko fantastyczne walory smakowe, ale też zdrowotne. Zawierają one dużą ilość pektyn ukrytych w największej ilości w skórce jabłka. Substancje te pomagają uaktywnić procesy detoksykacyjne w organizmie oraz regulują florę bakteryjną układu pokarmowego. Zawierają także dużą ilość błonnika, który pęczniejąc w żołądku zapewnia na dłużej uczucie sytości. Ponadto usprawniają perystaltykę jelit i są pomocne przy problemach trawiennych. Surowe, kwaśne jabłka to bogate źródło witaminy C. Jedyną ich wadą jest duża zawartość cukru, ale raz dziennie powinniśmy pozwolić sobie na tę zdrową przyjemność. Na zimowy wieczór najlepsze będą jabłuszka pieczone ze skórką.

Składniki:

4 jabłka

4 łyżeczki miodu

4 łyżeczki rodzynek

garść ulubionych orzechów

Przygotowanie:

Jabłka umyć. Odkroić górną część na ? wysokości owocu.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Wykroić nożem gniazda nasienne.

Do środka włożyć po łyżeczce miodu i rodzynek.

Ułożyć jabłka na blaszce, przykryć odkrojonym “kapeluszem”

Zapiekać około 45 minut.

Podawać na ciepło, posypane ulubionymi orzechami.

I dla wytrwałych, którzy dorarli do końca:

Jak przygotować koktajl zwalczający zmarszczki

Podobno przeciętnie używamy dziennie około 15 kosmetyków. Zapewne znaczna część z nas jeszcze więcej. Toniki, peelingi, kremy, pudry, fluidy – kolorowe tubki piętrzą się na łazienkowych półkach. Zapominamy jednak o tym, że podstawą pielęgnacji jest to, czego dostarczamy skórze “od środka”. Jeśli nasze odżywianie nie zapewnia nam wszystkich niezbędnych witam i składników odżywczych – żaden, nawet najdroższy krem nie zapewni nam efektu, na jaki liczymy. Warto więc wzbogacać naszą dietę w składniki, które są bogatym źródłem mikroelementów i korzystnie wpływają na naszą skórę.

Wiśnie są w tej kwestii naszym przyjacielem – zawierają jedne z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy – bioflawonoidy. Ponadto dostarczają sporą dawkę witaminy C i karotenu. Takie połączenie sprawia, że wiśnie są skuteczną bronią w walce ze zmarszczkami. Ten pyszny koktajl będzie cudownym wewnętrzym kosmetykiem, a dodatek skrzypu wzmocni jego korzystne oddziaływanie na cerę.

Składniki:
250 ml waniliowego mleka sojowego
100 g wiśni (mogą być mrożone)
½ łyżeczki skrzypu
łyżeczka miodu
kilka listków mięty

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze.
2. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
3. Wypić od razu po przygotowaniu.

owoc-ruchomy-obrazek-0007owoc-ruchomy-obrazek-0007owoc-ruchomy-obrazek-0007owoc-ruchomy-obrazek-0007owoc-ruchomy-obrazek-0007owoc-ruchomy-obrazek-0007owoc-ruchomy-obrazek-0007owoc-ruchomy-obrazek-0007